Food

Alkohol? Tak, ale z umiarem!

Aldona Sosnowska Aldona Sosnowska
Zdjęcia Thomas Thompson on Unsplash
22 września 2019

Alkohol jest elementem diety, który z wielu względów należy traktować z rozwagą.

Mimo że jego niewielkie ilości, czyli poniżej 20 g na dobę (jedno piwo czy kieliszek wina), wpływają pozytywnie na trawienie tłuszczów, podwyższają ciśnienie krwi oraz zmniejszają szansę występowania zatorów, zapobiegając zlepianiu się płytek krwi.

Alkohol jest kaloryczny, każdy jego gram dostarcza 7 kcal. Wino zawiera średnio 11 procent alkoholu, butelka o pojemności 700 ml to 77 g alkoholu. Czyli 540 kcal w przypadku wina wytrawnego i 760 kcal w przypadku słodkiego.

Jeszcze bardziej kaloryczne są alkohole wysokoprocentowe. W 100 ml wódki znajduje się około 280 kcal. Często pije się ją jednak z sokiem, który dostarcza dodatkowo 40 kcal w 100 ml. Oznacza to, że jeden miły sobotni wieczór z przyjaciółmi przy butelce jakiegokolwiek alkoholu prowadzi do tego, że w niekontrolowany sposób przekraczamy podaż kalorii, które przyjmujemy na co dzień. Sabotujemy w ten sposób efekty całotygodniowej ciężkiej pracy – reżimu diety i treningów. Między innymi dlatego tak ważny w przypadku alkoholu jest umiar w spożyciu. Jeśli chcemy prowadzić zdrowy, aktywny tryb życia, najlepiej, abyśmy sięgali po niego najrzadziej, jak to możliwe.