Food

Darek Kuźniak Omlet z pstrągiem i szpinakiem baby [PRZEPIS]

Aldona Sosnowska Aldona Sosnowska
Zdjęcia Marcin Szymański
7 października 2020

Omlet jest daniem idealnym – można jadać go w wersji słodkiej albo wytrawnej, z dowolnymi dodatkami. Dlatego nigdy się nie znudzi. Przyrządzenie go wydaje się skomplikowane, ale jest banalnie proste. I nie zajmuje zbyt wiele czasu, a to oznacza, że nie musimy wstawać godzinę wcześniej, gdy mamy ochotę zjeść omlet na śniadanie.

Omlety przyrządzam bardzo często, zazwyczaj na śniadanie i w wersji wytrawnej – z awokado, świeżym ogórkiem oraz kiełkami buraka i zielonego groszku. Jeśli omlet ma być na słodko, wówczas podaję go z serkiem mascarpone i świeżymi sezonowymi owocami. Zimą owoce zastępuję domową konfiturą lub powidłami.

Jajka to jeden z najbardziej wartościowych produktów odżywczych, dlatego powinny być elementem właściwie zbilansowanej diety, zwłaszcza osób prowadzących aktywny styl życia. Są źródłem łatwo przyswajalnego przez nasz organizm pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie aminokwasy, w tym te, których ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć.

Niestety jajka są również silnym alergenem i u osób uczulonych na nie mogą wywoływać nieprawidłowe reakcje. Najczęściej uczula białko, w którym głównymi alergenami są: owoalbumina, owomukoid, owotransferyna oraz lizozym.

Średniej wielkości jajko, ważące ok. 55 g, dostarcza ok. 7 g białka. Jajka stanowią też bogate źródło witamin A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Oprócz tego zawierają składniki mineralne, m.in. wapń, potas, żelazo i magnez. Jeśli chodzi o wartość energetyczną, jedno jajko ma ok. 80 kcal, z czego żółtko – 60 kcal, a białko – 20 kcal.

Przepis

  • 3 jajka
  • 50 g pstrąga łososiowego wędzonego
  • zielony ogórek (ok. 100 g)
  • garść świeżego szpinaku baby
  • łyżka kiełków jarmużu
  • 2 łyżki serka Filadelfia
  • łyżka masła
  • sól

Ogórek przekroić wzdłuż na cztery części, usunąć miąższ i pokroić w kostkę.

Jajka sparzyć. Wbić kolejno do miski i roztrzepać widelcem. Lekko posolić.

Na rozgrzaną patelnię włożyć masło, a kiedy się roztopi – wlać masę jajeczną. Gdy zetnie się od spodu, ułożyć na niej warstwami: szpinak, plastry pstrąga i serek Filadelfia.

Omlet zwinąć. Przełożyć na talerz i pokroić na części. Udekorować kiełkami jarmużu.