Food

FAVA / ΦΆΒΑ Fantastyczna pasta z żółtego groszku [PRZEPIS]

Bartek Kieżun Bartek Kieżun
Zdjęcia autor
4 października 2022

Fava jest najpopularniejszą grecką przekąską. Pysznie smakuje skropiona oliwą i posypana czerwoną cebulą, ale jest też doskonała z pomidorami i kaparami. W zasadzie jest dobra ze wszystkim, o czym przekonałem się, gdy w jednej z restauracji w Atenach dostałem favę z gulaszem z małych cebulek.

Wbrew nazwie jej bazą nie jest bób, mimo że fava to bób po włosku i portugalsku (po hiszpańsku zaś habas). Grecka fava to jednak groszek, i to nie byle jaki. Fava Santorinis D.O.P, czyli chroniony unijnym prawem i specjalnym oznaczeniem gwarantującym najwyższą jakość, groszek rośnie na wyspie Santorini od ponad trzech i pół tysiąca lat. Wiemy o tym, bo ziarna zostały odnalezione w wykopaliskach archeologicznych. Uprawy rozpowszechniły się najpierw na innych cykladzkich wyspach, a niedługo potem w całej Grecji.

Fava w dzisiejszym rozumieniu jest potomkinią gęstej warzywnej zupy z groszku, która w chłodne miesiące pozwalała rozgrzać zziębnięte greckie ciała. Dziś, jako zimna pasta, bardzo często jest podawana w roli przekąski z ouzo, grecką anyżówką. Uwaga: najlepiej smakuje letnia!

Przepis na pastę z żółtego groszku pochodzi z książki „Ateny do zjedzenia”, wyd. Buchmann

Przepis

SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB

  • 500 g suchego grochu
  • 2 cebule czerwone
  • 50 ml oliwy extra vergine
  • 5 ząbków czosnku
  • Sól
  • Oliwa extra vergine
  • Kapary
  • Posiekana cebula

PRZYGOTOWANIE

  • Groch płuczemy zimną wodą. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na samym końcu nieco solimy.
  • Cebule oraz czosnek siekamy drobno. Przesmażamy na oliwie, doprawiamy solą. Kiedy warzywa się zeszklą, dodajemy odcedzony groch. Zachowujemy jednak wodę, w której się gotował.
  • Smażymy wszystko razem przez chwilę, po czym miksujemy na gładką pastę.
  • Podajemy z posiekaną cebulą i kaparami, skropiwszy całość oliwą.