Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. I naprawdę nie ma w tym nic złego, w końcu jemy również dla przyjemności. Do odżywiania nie należy więc podchodzić w sposób restrykcyjny, wystarczą świadome wybory. A cukier można zastąpić ksylitolem albo erytrytolem jak w fit kremie czekoladowym.
Cukier jest dawką zbędnych kalorii. Spożywany w nadmiernej ilości przyczynia się do powstawania otyłości, nadwago, insulinooporności, która nieleczona (lub leczona bez jednoczesnej zmiany nawyków żywieniowych) prowadzi do cukrzycy II typu.
Nie można jednoznacznie stwierdzić, że cukier sam w sobie jest zły. Ale jego nadmiar w diecie – już tak. Dlatego przy komponowaniu posiłków należy zawsze mieć na uwadze, że prawie każdy produkt zawiera cukier. I jeśli zależy nam na zdrowym sposobie odżywiania, w miarę możliwości korzystajmy z jego zamienników.
Ksylitol jest nazywany często cukrem brzozowym, ponieważ na skalę przemysłową pozyskiwany jest w Finlandii z twardego drewna brzozowego, a następnie krystalizowany.
Nie stymuluje on wydzielania insuliny, ma za to działanie bakteriobójcze i grzybobójcze oraz przyczynia się do wzrostu mineralizacji kości i szkliwa zębów, co oznacza, że zapobiega osteoporozie i próchnicy.
Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ należy do klasy FODMAPs (fermentable oligosaccharides and polyols), czyli łatwo fermentujących węglowodanów, które wywołują dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nadmierne spożycie ksylitolu powoduje wzdęcia i bóle brzucha, zwłaszcza u osób cierpiących na SIBO – zespół rozrostu flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Aby zwiększyć tolerancję organizmu na ksylitol, należy rozpocząć od spożywania jednej łyżeczki, a następnie zwiększać porcje o połowę tej wartości w ciągu 2-3 tygodni, aż dojdziemy do 7-8 łyżeczek dziennie.
Erytrytol z kolei powinien być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę typu II oraz osoby ze stanem przedcukrzycowym, którym grozi miażdżyca naczyń krwionośnych będąca efektem stanów zapalnych spowodowanych hiperglikemią – długotrwałym wysokim poziomem cukru.
Erytrytol poprawia elastyczność tętnic i zwiększa przepływ krwi przez najmniejsze rozgałęzienia układu krwionośnego – naczynia włosowate. A ponieważ nie zalicza się do FODMAPs, nie powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Obie te formy słodzików są odporne na zmiany temperatury, co oznacza, że można ich używać do gotowania, pieczenia, smażenia oraz przygotowywania dań mrożonych.