Food

Słodka przekąska. Fit krem czekoladowy [PRZEPIS]

Jakub Mauricz Jakub Mauricz
3 lutego 2020

Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. I naprawdę nie ma w tym nic złego, w końcu jemy również dla przyjemności. Do odżywiania nie należy więc podchodzić w sposób restrykcyjny, wystarczą świadome wybory. A cukier można zastąpić ksylitolem albo erytrytolem jak w fit kremie czekoladowym.

Cukier jest dawką zbędnych kalorii. Spożywany w nadmiernej ilości przyczynia się do powstawania otyłości, nadwago, insulinooporności, która nieleczona (lub leczona bez jednoczesnej zmiany nawyków żywieniowych) prowadzi do cukrzycy II typu.

Nie można jednoznacznie stwierdzić, że cukier sam w sobie jest zły. Ale jego nadmiar w diecie – już tak. Dlatego przy komponowaniu posiłków należy zawsze mieć na uwadze, że prawie każdy produkt zawiera cukier. I jeśli zależy nam na zdrowym sposobie odżywiania, w miarę możliwości korzystajmy z jego zamienników.

Ksylitol jest nazywany często cukrem brzozowym, ponieważ na skalę przemysłową pozyskiwany jest w Finlandii z twardego drewna brzozowego, a następnie krystalizowany.

Nie stymuluje on wydzielania insuliny, ma za to działanie bakteriobójcze i grzybobójcze oraz przyczynia się do wzrostu mineralizacji kości i szkliwa zębów, co oznacza, że zapobiega osteoporozie i próchnicy.

Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, ponieważ należy do klasy FODMAPs (fermentable oligosaccharides and polyols), czyli łatwo fermentujących węglowodanów, które wywołują dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nadmierne spożycie ksylitolu powoduje wzdęcia i bóle brzucha, zwłaszcza u osób cierpiących na SIBO – zespół rozrostu flory bakteryjnej w jelicie cienkim. Aby zwiększyć tolerancję organizmu na ksylitol, należy rozpocząć od spożywania jednej łyżeczki, a następnie zwiększać porcje o połowę tej wartości w ciągu 2-3 tygodni, aż dojdziemy do 7-8 łyżeczek dziennie.

Erytrytol z kolei powinien być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę typu II oraz osoby ze stanem przedcukrzycowym, którym grozi miażdżyca naczyń krwionośnych będąca efektem stanów zapalnych spowodowanych hiperglikemią – długotrwałym wysokim poziomem cukru.

Erytrytol poprawia elastyczność tętnic i zwiększa przepływ krwi przez najmniejsze rozgałęzienia układu krwionośnego – naczynia włosowate. A ponieważ nie zalicza się do FODMAPs, nie powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Obie te formy słodzików są odporne na zmiany temperatury, co oznacza, że można ich używać do gotowania, pieczenia, smażenia oraz przygotowywania dań mrożonych.

Przepis

SKŁADNIKI NA 5 PORCJI

  • 150 ml śmietanki kokosowej
  • 6 surowych żółtek jaj
  • 2 miarki białka serwatkowego o smaku czekoladowym
  • 2 czubate łyżeczki erytrytolu
  • 1/2 awokado (70 g)
  • 2 dojrzałe średnie banany lub jeden duży
    (120 g)

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Używaj do smarowania wafli ryżowych, chleba gryczanego na zakwasie 100 procent bez drożdży lub jako dodatku do omletów.


Współpraca