Food

Sałatka z grejpfruta i awokado z serem feta [PRZEPIS]

Aldona Sosnowska Aldona Sosnowska
Zdjęcia wyd. Buchmann
20 maja 2022

Ta orzeźwiająca sałatka jest idealnym posiłkiem na upalne dni. Lekkim, ale ze względu na składniki wyjątkowo odżywczym. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Nie wymaga też szczególnych umiejętności kulinarnych. Banalnie prosta w przygotowaniu, smakuje niebanalnie.

Sałatki kojarzymy przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską. Jest ona uznawana za jedną z najzdrowszych – i nie bez powodu. O tym, że warzywa są pełne witamin oraz mikroelementów i trudno wyobrazić sobie bez nich zdrowe odżywianie, wiedzą już chyba wszyscy. Ale prawda jest taka, że obecnie, w dobie przenikania się kultur i powszechności wiedzy dotyczącej zdrowego stylu życia, sałatki na dobre zagościły we wszystkich kuchniach świata. W dodatku zyskały nowy wymiar, ponieważ każda kultura dodała do nich coś od siebie. Dzięki temu możemy poznawać wciąż nowe smaki i rozkoszować się nimi, a nawet tworzyć je sami, według własnego gustu i preferencji kulinarnych. Tak jest w tym przypadku. Sałatka z grejpfruta i awokado zaskakuje oryginalnym smakiem.

Ze względu na składniki, sałatka ta stanowi wyjątkowo wartościowy posiłek. Awokado uznaje się za jeden z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym owoców. Są przede wszystkim bogatym źródłem tłuszczów, ale też białka i witamin: A, C i E. Grejpfruty z kolei dostarczają m.in. witaminę C i Beta-karoten. Ponieważ owoce te mają niewiele kalorii i wykazują działanie przyspieszające metabolizm, często uwzględnia się je w dietach odchudzających.

Warto wiedzieć!

Grejpfrut to krzyżówka pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Znajdująca się w nim naryngina wchodzi w niepożądane reakcje z pewnymi lekami, więc lepiej unikać tych owoców podczas niektórych kuracji. Co ciekawe, w Azji do dziś uważa się grejpfruty za niejadalne.

Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe”, która ukazała się nakładem wyd. Buchmann (2022).

Przepis

SKŁADNIKI

  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 awokado
  • 6–8 czarnych oliwek bez pestek
  • 50 g sera feta
  • 50 g łuskanych orzeszków pistacjowych
  • kilka listków mięty do dekoracji 

PRZYGOTOWANIE

Grejpfrut obrać, podzielić na cząstki, usunąć z nich białą skórkę i pokroić na mniejsze kawałki.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić wzdłuż na paski.

Owoce ułożyć na talerzu, dodać oliwki (można je przekroić na pół lub pokroić na krążki), posypać pokruszonym serem feta i orzeszkami pistacjowymi, udekorować listkami mięty.