Ta orzeźwiająca sałatka jest idealnym posiłkiem na upalne dni. Lekkim, ale ze względu na składniki wyjątkowo odżywczym. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Nie wymaga też szczególnych umiejętności kulinarnych. Banalnie prosta w przygotowaniu, smakuje niebanalnie.
Sałatki kojarzymy przede wszystkim z kuchnią śródziemnomorską. Jest ona uznawana za jedną z najzdrowszych – i nie bez powodu. O tym, że warzywa są pełne witamin oraz mikroelementów i trudno wyobrazić sobie bez nich zdrowe odżywianie, wiedzą już chyba wszyscy. Ale prawda jest taka, że obecnie, w dobie przenikania się kultur i powszechności wiedzy dotyczącej zdrowego stylu życia, sałatki na dobre zagościły we wszystkich kuchniach świata. W dodatku zyskały nowy wymiar, ponieważ każda kultura dodała do nich coś od siebie. Dzięki temu możemy poznawać wciąż nowe smaki i rozkoszować się nimi, a nawet tworzyć je sami, według własnego gustu i preferencji kulinarnych. Tak jest w tym przypadku. Sałatka z grejpfruta i awokado zaskakuje oryginalnym smakiem.
Ze względu na składniki, sałatka ta stanowi wyjątkowo wartościowy posiłek. Awokado uznaje się za jeden z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym owoców. Są przede wszystkim bogatym źródłem tłuszczów, ale też białka i witamin: A, C i E. Grejpfruty z kolei dostarczają m.in. witaminę C i Beta-karoten. Ponieważ owoce te mają niewiele kalorii i wykazują działanie przyspieszające metabolizm, często uwzględnia się je w dietach odchudzających.
Warto wiedzieć!
Grejpfrut to krzyżówka pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Znajdująca się w nim naryngina wchodzi w niepożądane reakcje z pewnymi lekami, więc lepiej unikać tych owoców podczas niektórych kuracji. Co ciekawe, w Azji do dziś uważa się grejpfruty za niejadalne.
Przepis pochodzi z książki „Sałatki. Zdrowe i kolorowe”, która ukazała się nakładem wyd. Buchmann (2022).