Masz dosyć nudnych szejków proteinowych po treningu? Jest na to prosty sposób! W dodatku wyjątkowo smakowity – budyń. Podany ze świeżymi owocami dostarcza więcej składników odżywczych niż klasyczny koktajl z odżywki białkowej na bazie wody czy mleka.
Proteinowy budyń kokosowy jest zdrową wersją tradycyjnego budyniu, który dla większość z nas jest klasycznym posiłkiem typu comfort food. Deser ten kojarzy nam się dzieciństwem i latami beztroski. Chętnie więc po niego sięgamy również jako dorośli. Zwłaszcza, gdy mamy skłonność, by w trudniejszych czy bardziej stresujących momentach życia, szukać pocieszenia w jedzeniu.
Tradycyjny budyń, przygotowywany z mleka, mąki ziemniaczanej, cukru i ewentualnie kakao, polany dodatkowo słodkim owocowym syropem jest deserem mało odżywczym. Również dosyć kalorycznym. Przepis łatwo jednak zmodyfikować w taki sposób, aby stał się zdrową i wartościową przekąską.
Cukier z klasycznego przepisu został zastąpiony erytrytolem, część mąki – mąką kokosową, a część mleka – mleczkiem kokosowym. Zamiast słodkiego syropu są owoce. Najlepiej świeże, sezonowe. Stanowią one bogate źródło witamin i mikroelementów.
Proteinowy budyń kokosowy z powodzeniem możemy uwzględniać w naszym planie odżywiania. Dzięki temu, że jednym ze składników jest odżywka białkowa, budyń kokosowy stanowi świetny posiłek potreningowy. Jedna porcja dostarcza 10 g białka, 17 g węglowodanów i 16 g tłuszczów.