Food

Proteinowy budyń kokosowy [PRZEPIS]

Katarzyna Sobolewska Katarzyna Sobolewska
Zdjęcia Shutterstock
9 sierpnia 2022

Masz dosyć nudnych szejków proteinowych po treningu? Jest na to prosty sposób! W dodatku wyjątkowo smakowity – budyń. Podany ze świeżymi owocami dostarcza więcej składników odżywczych niż klasyczny koktajl z odżywki białkowej na bazie wody czy mleka.

Proteinowy budyń kokosowy jest zdrową wersją tradycyjnego budyniu, który dla większość z nas jest klasycznym posiłkiem typu comfort food. Deser ten kojarzy nam się dzieciństwem i latami beztroski. Chętnie więc po niego sięgamy również jako dorośli. Zwłaszcza, gdy mamy skłonność, by w trudniejszych czy bardziej stresujących momentach życia, szukać pocieszenia w jedzeniu.

Tradycyjny budyń, przygotowywany z mleka, mąki ziemniaczanej, cukru i ewentualnie kakao, polany dodatkowo słodkim owocowym syropem jest deserem mało odżywczym. Również dosyć kalorycznym. Przepis łatwo jednak zmodyfikować w taki sposób, aby stał się zdrową i wartościową przekąską.

Cukier z klasycznego przepisu został zastąpiony erytrytolem, część mąki – mąką kokosową, a część mleka – mleczkiem kokosowym. Zamiast słodkiego syropu są owoce. Najlepiej świeże, sezonowe. Stanowią one bogate źródło witamin i mikroelementów.

Proteinowy budyń kokosowy z powodzeniem możemy uwzględniać w naszym planie odżywiania. Dzięki temu, że jednym ze składników jest odżywka białkowa, budyń kokosowy stanowi świetny posiłek potreningowy. Jedna porcja dostarcza 10 g białka, 17 g węglowodanów i 16 g tłuszczów.

Przepis

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE, 1 PORCJA 238 KCAL

  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml mleka krowiego 2%
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki erytrytolu
  • 30 g (1 miarka) odżywki białkowej pinacolada
  • garść ulubionych owoców

PRZYGOTOWANIE

Do szklanki wlej 125 ml mleka krowiego i rozpuść w nim mąkę ziemniaczaną. 

Resztę mleka krowiego i mleko kokosowe podgrzej w garnku z pozostałymi składnikami oprócz odżywki białkowej. 

Do gotującego się mleka wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i gotuj ok. 2 minut, cały czas mieszając. 

Gdy budyń stanie się gęsty, przestudź go, dodaj odżywkę białkową i dokładnie wymieszaj. Przełóż deser do pojemnika i posyp owocami.