To naturalna forma słodyczy. Dlatego też osoby przywiązujące wagę do zdrowego stylu odżywiania chętnie włączają owoce do swojej diety. Są niezastąpione, gdy mamy ochotę na słodką przekąskę, a unikamy jadania wysoko przetworzonych produktów. Mimo, że dostarczają witamin i wartościowych składników odżywczych, powinniśmy unikać jedzenia ich w dużych ilościach. Najczęściej sięgajmy po owoce jagodowe, które są niskokaloryczne. Akurat zaczął się sezon, m.in. na truskawki.
Oprócz cukrów prostych – glukozy i fruktozy – zawierają też błonnik, antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne. Są również nieocenionym źródłem nutraceutyków, czyli barwników roślinnych, które mają pozytywny wpływ na organizm. Hamują między innymi stany zapalne, normalizują ciśnienie krwi, mają działanie antynowotworowe. Mimo że w owocach znajdują się spore ilości cukru, to jedzone z umiarem nie stanowią zagrożenia dla szczupłej sylwetki. 100 g banana zawiera aż 22 g cukru. Łatwo jednak mieć kontrolę nad wielkością zjadanej porcji, bo owoc ten jest tak sycący, że jeden pozwala zaspokoić głód. Trudniej jest w przypadku naturalnych soków oraz przetworów owocowych, które są pozbawione sycącego miąższu i zawierają skondensowaną dawkę cukru.
Ile grejpfrutów jesteśmy w stanie zjeść w formie przekąski na drugie śniadanie? Prawdopodobnie jeden. Tymczasem, by uzyskać 300 ml soku potrzeba około czterech owoców.
Paracelsus, lekarz i przyrodnik żyjący na przełomie XV i XVI wieku, uznawany za ojca nowożytnej medycyny, twierdził, że to nie substancja jest trucizną, lecz jej dawka. Myśl ta idealnie oddaje sens nadmiernego obciążania organizmu owocami. Cukier w dużych dawkach stanowi realne zagrożenie dla organizmu. Przede wszystkim pogarsza profil lipidowy krwi, co oznacza, że wzrasta w niej poziom trójglicerydów – za dużo jest lipoprotein LDL, a za mało HDL. Wzrasta oporność tkanek na działanie insuliny, co sprzyja otyłości i cukrzycy typu II. Zwiększa się też produkcja kwasu moczowego – jednego z końcowych produktów przemiany materii, a tym samym ryzyko dny moczanowej.
Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie niewielkich ilości owoców, na przykład w postaci sałatki lub dodatku do dań, a także od czasu do czasu samodzielnie przygotowanych kompotów i dżemów bez dodatku cukru.
Jeśli uwzględniamy owoce w diecie, to powinniśmy wziąć pod uwagę ich kaloryczność i w pierwszej kolejności sięgać po owoce jagodowe, jagody, borówki, poziomki, maliny i truskawki. Zawierają bardzo małą ilość cukrów, średnio 4-7 g na 100 g produktu. Nieco bardziej kaloryczne są gruszki i jabłka, które mają 8-12 g cukru na 100 g.