Food

Makaron z bakłażanami, czyli Pasta alla Norma [PRZEPIS]

Wystarczy kilka prostych składników, by w krótkim czasie wyczarować jedno z klasycznych sycylijskich dań: makaron z bakłażanami. Tu według przepisu Franceski Maugeri Holmström, pochodzącej z okolic Katanii pół Sycylijki i pół Szwedki, która łączy sycylijską sztukę gotowania z ogromną kulinarną pasją.

Makaron z bakłażanami to danie złożone z prostych składników, lecz ma niepowtarzalny smak! Z czasem stało się czymś w rodzaju sycylijskiej potrawy  narodowej. Ceni się je na wyspie w takim stopniu, że już pod koniec XIX wieku nazwano je na cześć opery pod tytułem „Norma” autorstwa pochodzącego z Katanii kompozytora Vincenza Belliniego. Legenda głosi, że autor dramatów i poeta Martoglio, posmakowawszy tego dania, wykrzyknął: „Chista è vera Norma!” – Toż to prawdziwa „Norma!”. Chciał w ten sposób wyrazić podziw dla najlepszego makaronu, jaki jadł w całym swoim życiu, jak i dla znanej na całym świecie opery.

Przepis na makaron z bakłażanami pochodzi z książki „Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca”, wyd. Buchmann

Pomysł na tę książkę zrodził się pewnego wczesnego ranka na mojej macie do jogi. Zamknęłam oczy, zrobiłam głęboki wdech, rozciągnęłam całe ciało i nagle zapragnęłam całym sercem, by moja pasja i wiedza na temat jedzenia oraz gotowania, jakie gromadziłam przez całe życie, nabrały sensu i osiągnęły jakiś konkretny cel.

Pochodzę z sycylijskiej rodziny, w której kuchnia, lody, muzyka i teatr stały w absolutnym centrum. Aktorzy i śpiewacy operowi często przychodzili do nas na lody po spektaklach. Nasz Dom przepełniały wówczas muzyka i odświętny nastrój, a ja, z czasem, nauczyłam się zarówno pieśni, jak i przepisów. Jedzenie powstające w naszej kuchni było owiane sławą, a babcia, mama mojego ojca, uchodziła za prawdziwą mistrzynię. Dom wypełniały gościnność i miłość do gotowania.

Przepis

DLA 4 OSÓB

  • 400 g spaghetti
  • 1 kg pomidorów (ok. 8 szt. średniej wielkości)
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 gałązka bazylii
  • 1 bakłażan
  • sól gruboziarnista
  • świeżo starta solona ricotta
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

  • Pokrój pomidory na kawałki, włóż do garnka, dodaj połowę posiekanego czosnku i część bazylii. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez co najmniej 20 minut.
  • Pokrój bakłażana na cienkie plastry, po czym włóż do miski z osoloną wodą na co najmniej godzinę, by stracił goryczkę.
  • Zmiksuj pomidory, dodaj resztę czosnku i bazylii, dopraw solą i gotuj dalej, do momentu, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę. Zdejmij z ognia i dodaj trochę oliwy.
  • Osusz kawałki bakłażana, usmaż je na oleju, a potem ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedź. Dodaj sos i smażone bakłażany. Posyp sporą ilością startej solonej ricotty.