Food

Deser z pieczonej dyni [PRZEPIS]

Aldona Sosnowska Aldona Sosnowska
Zdjęcia praktykulinarni.com
15 października 2021

Uwaga, tym razem dynia będzie na słodko! Oto autorski przepis Beaty i Igora Grątkowskich na genialny krem czekoladowo-dyniowy. Delikatny i… uzależniający. Idealny do popołudniowej kawy w chłodne jesienne weekendy.

Dynia jest wszechstronna. Zrobisz z niej zupę, curry, placki, ciasta i desery. Do kremu dyniowo-czekoladowego dynię trzeba upiec – pokrojoną ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 stop. C – im mniejsze kawałki, tym krótszy czas pieczenia.

Deser możesz podać z malinami, borówkami, wiśniami albo innymi owocami, na które masz ochotę. Nam wyjątkowo pasują gruszki. Przecięte na pół i karmelizowane pięknie się prezentują.

Dwie gruszki przekrój na pół, łyżeczką usuń gniazda nasienne, skrop owoce sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż gruszki po dwie minuty z każdej strony, wlej dwie łyżki syropu klonowego (albo dodaj łyżkę miodu) i podgrzewaj owoce jeszcze przez minutę lub dwie.

Przepis oraz tekst pochodzą z książki Beaty i Igora Grątkowskich „Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji”, która ukazała się nakładem wyd. Pascal (2021). Autorzy prowadzą popularną stronę praktykulinarni.com

Przepis

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE, PORCJA 177 KCAL

  • 600 g dyni, upieczonej i wystudzonej (waga przed pieczeniem, ale już po obraniu i usunięciu pestek)
  • czubata łyżka masła orzechowego
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 80 ml mleka kokosowego, sojowego lub migdałowego
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE

Dynię wrzuć do malaksera, dodaj masło orzechowe, syrop klonowy i mleko roślinne. Zmiksuj.

Połowę kremu przełóż do miski, do pozostałej części wsyp kakao i zmiksuj ponownie.

Oba kolory nałóż do misek. Podawaj z owocami, np. karmelizowanymi gruszkami. Udekoruj posiekanymi orzechami lub migdałami oraz suszonymi płatkami jadalnych kwiatów.