Uwaga, tym razem dynia będzie na słodko! Oto autorski przepis Beaty i Igora Grątkowskich na genialny krem czekoladowo-dyniowy. Delikatny i… uzależniający. Idealny do popołudniowej kawy w chłodne jesienne weekendy.
Dynia jest wszechstronna. Zrobisz z niej zupę, curry, placki, ciasta i desery. Do kremu dyniowo-czekoladowego dynię trzeba upiec – pokrojoną ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 stop. C – im mniejsze kawałki, tym krótszy czas pieczenia.
Deser możesz podać z malinami, borówkami, wiśniami albo innymi owocami, na które masz ochotę. Nam wyjątkowo pasują gruszki. Przecięte na pół i karmelizowane pięknie się prezentują.
Dwie gruszki przekrój na pół, łyżeczką usuń gniazda nasienne, skrop owoce sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, smaż gruszki po dwie minuty z każdej strony, wlej dwie łyżki syropu klonowego (albo dodaj łyżkę miodu) i podgrzewaj owoce jeszcze przez minutę lub dwie.
Przepis oraz tekst pochodzą z książki Beaty i Igora Grątkowskich „Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji”, która ukazała się nakładem wyd. Pascal (2021). Autorzy prowadzą popularną stronę praktykulinarni.com