Oto danie idealne na lunch albo lekką kolację. Nieskomplikowane i bardzo delikatne. Można je przyrządzać przez cały rok, z mrożonych krewetek i warzyw. Jednak szczególnie warto w sezonie, gdy dostępne są młody kalafior i por oraz świeży zielony groszek.
W owocach morza zakochałem się, kiedy mieszkałem we Francji. W miejscowości Villerville w Normandii prowadziłem wtedy własną restaurację i codziennie, wcześnie rano jeździłem na targ rybny. Od rybaków, którzy właśnie wrócili z połowów, kupowałem tam świeże owoce morza. Francuzi uwielbiają parzone krewetki z majonezem i ten sposób ich serwowania stał się dla mnie inspiracją do przepisu na tę sałatkę. Krewetki szybko się przyrządza, nie są pracochłonne. Można je sparzyć, smażyć, ewentualnie upiec w piekarniku. Są idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu i wszelkiego rodzaju sałatek. Zwłaszcza dla osób, które przywiązują szczególną wagę do sposobu odżywiania. Do tego przepisu, oprócz krewetek, użyłem również łatwo dostępnych u nas warzyw: pora, kalafiora i zielonego groszku.
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza, stosowanych w kuchni. Ze względu na wielkość, wyróżniamy dwa rodzaje: krewetki koktajlowe (drobne), królewskie i tygrysie (mogą mieć wielkość nawet do 30 cm). Natomiast ze względu na kolor: różowe, czerwone i szare. Wartość kaloryczna oraz wartości odżywcze wszystkich rodzajów są mniej więcej takie same. 100 g zawiera ok. 70 kcal. Krewetki są przede wszystkim bogatym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka – w 100 g jest go ok. 14 g.
Uwaga, Krewetki są silnym alergenem!