Food

Darek Kuźniak Sałatka z kalafiora i krewetek na ciepło [PRZEPIS]

Aldona Sosnowska Aldona Sosnowska
Zdjęcia Marcin Szymański
2 lipca 2020

Oto danie idealne na lunch albo lekką kolację. Nieskomplikowane i bardzo delikatne. Można je przyrządzać przez cały rok, z mrożonych krewetek i warzyw. Jednak szczególnie warto w sezonie, gdy dostępne są młody kalafior i por oraz świeży zielony groszek.

W owocach morza zakochałem się, kiedy mieszkałem we Francji. W miejscowości Villerville w Normandii prowadziłem wtedy własną restaurację i codziennie, wcześnie rano jeździłem na targ rybny. Od rybaków, którzy właśnie wrócili z połowów, kupowałem tam świeże owoce morza. Francuzi uwielbiają parzone krewetki z majonezem i ten sposób ich serwowania stał się dla mnie inspiracją do przepisu na tę sałatkę. Krewetki szybko się przyrządza, nie są pracochłonne. Można je sparzyć, smażyć, ewentualnie upiec w piekarniku. Są idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu i wszelkiego rodzaju sałatek. Zwłaszcza dla osób, które przywiązują szczególną wagę do sposobu odżywiania. Do tego przepisu, oprócz krewetek, użyłem również łatwo dostępnych u nas warzyw: pora, kalafiora i zielonego groszku.

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza, stosowanych w kuchni. Ze względu na wielkość, wyróżniamy dwa rodzaje: krewetki koktajlowe (drobne), królewskie i tygrysie (mogą mieć wielkość nawet do 30 cm). Natomiast ze względu na kolor: różowe, czerwone i szare. Wartość kaloryczna oraz wartości odżywcze wszystkich rodzajów są mniej więcej takie same. 100 g zawiera ok. 70 kcal. Krewetki są przede wszystkim bogatym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka – w 100 g jest go ok. 14 g.
Uwaga, Krewetki są silnym alergenem!

Przepis

  • 100 g krewetek
  • 1/4 kalafiora, podzielonego na różyczki, ugotowanego
  • 4 łyżki zielonego mrożonego groszku
  • 2 łyżki posiekanego pora
  • 1/2 limonki
  • łyżka masła
  • łyżka majonezu
  • sól
  • chili

Umyty dokładnie por kroimy wzdłuż, a następnie w półplastry.

Na rozgrzaną patelnię dajemy łyżkę zimnego masła i kiedy się rozpuści, wrzucamy por. Smażymy ok. pół minuty, cały czas mieszając, aby się równomiernie zeszklił.

Dodajemy kalafior, rozmrożony zielony groszek, szczyptę chili i sok z połowy limonki. Mieszamy.

Dodajemy krewetki i smażymy jeszcze maksymalnie minutę.

Doprawiamy majonezem, ponownie mieszamy i wykładamy do miseczki.


Współpraca