Food

Darek Kuźniak Prosta sałatka z buraków i gruszki [PRZEPIS]

Aldona Sosnowska Aldona Sosnowska
Zdjęcia Marcin Szymański
23 maja 2020

Z tak niepozornego i niedocenianego warzywa, jakim jest burak, można przyrządzić naprawdę niezapomniane danie. Zajmie to mało czasu, a efekt będzie zaskakujący. I wcale nie potrzeba do tego wielu składników. Złotą zasadą zdrowego odżywiania jest bowiem prostota.

Uwielbiam buraki, a zwłaszcza sok z buraków, który zawsze przygotowuję sam. Piję go kilka razy w tygodniu, przed treningiem bokserskim. Buraki są produktem tanim i łatwo dostępnym, dlatego często używam ich w kuchni – do zup, dań i deserów. Przyrządzam je na różne sposoby, nie tylko tradycyjnie, czyli zasmażane jako dodatek do wołowiny w sosie z kopytkami. Na przykład sok pozyskany z 3 kg buraków, redukuję aż stanie się gęsty, a gdy ostygnie wykorzystuję jako bazę do sosu vinaigrette, łącząc z octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Burak nadaje mu słodyczy, dzięki czemu vinaigrette ma niepowtarzalny smak i delikatną konsystencję. Świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju zielonymi sałatami, serami – zwłaszcza kozim i pleśniowym.

Buraki jadamy raczej okazjonalnie, obowiązkowo tylko w święta. Tymczasem, jeżeli zależy nam na zdrowym, dobrze zbilansowanym sposobie odżywiania, powinny na nasz talerz trafiać częściej. I to nie tylko dlatego, że są warzywem niskokalorycznym – 100 g ma jedynie 43 kcal. Buraki mają też mnóstwo innych zalet. Są bogatym źródłem betainy, czyli jednego z najprostszych aminokwasów białkowych, który pełni ważne funkcje w organizmie człowieka i jest również w nim syntetyzowany. Betaina jest naturalnym składnikiem soku żołądkowego; jej główną funkcją jest pobieranie z pożywienia wapnia, wit. B12, białka i żelaza oraz, przy współudziale pepsyny, wspomaganie ich przyswajania. Betaina uczestniczy też w syntezie kreatyny, która jest m.in. odpowiedzialna za siłę mięśni. Z tego powodu właśnie kreatyna jest często suplementowana przez osoby uprawiające trening siłowy. Badania wykazały, że regularnie spożywany sok z buraka zwiększa o ok. 16 proc. pobór tlenu przez organizm, a ze względu na dużą zawartość azotanów, zwiększa wytrzymałość podczas treningów. Dlatego zaleca się włączenie go do diety sportowcom, ze wskazaniem picia przed treningiem. Poza tym buraki stanowią bogate źródło błonnika, składników mineralnych, m.in. potasu, magnezu, cynku i żelaza, a także witamin z grupy B, wit. C, A, E i K oraz kwasu foliowego.

Przepis

  • 1/2 gruszki
  • 2 średnie buraki (ok. 150 g) ugotowane lub upieczone
  • 1/2 opakowania miękkiego koziego sera Chevreaux
  • 200 ml soku z buraków
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • sok z 1/2 limonki

Na patelnię wlewamy sok z buraków i gotujemy na dużym ogniu cały czas mieszając, aż się zredukuje i skarmelizuje.

Dodajemy do niego ocet balsamiczny, a następnie pokrojone w ósemkę buraki. Starannie mieszamy i przekładamy do miseczki.

Gruszkę kroimy na ćwiartki i układamy na drugiej, suchej patelni. Krótko podsmażamy, po czym dodajemy łyżkę miodu oraz sok z połowy limonki. Zmniejszamy ogień, podsmażamy jeszcze ok. półtorej minuty i wykładamy na buraki.

Na wierzch dajemy ser i posypujemy pestkami dyni.

 


Współpraca