Food

Darek Kuźniak Kolorowa sałatka z kozim serem [PRZEPIS]

Aldona Sosnowska Aldona Sosnowska
Zdjęcia Marcin Szymański
7 maja 2020

Słodkie mango, orzeźwiające pestki granatu oraz wyrazisty kozi ser – takiego połączenia smaków się nie zapomina. Sałatka jest lekka i łatwa do przyrządzenia. Jej kolor też ma znaczenie. Nawet najprostsza potrawa smakuje lepiej, jeśli jest feerią barw.

Najbardziej kalorycznym składnikiem jest tutaj ser. Aby nie zwiększać wartości energetycznej sałatki, zestawiłem więc z nim moje ulubione owoce, których często używam w kuchni: mango i granat. Pierwszy jest wszechstronny, można zrobić z niego zarówno mus, lody, koktajl, jak i sos do mięsa. Drugi wykorzystuję przede wszystkim do przyrządzania sałatek, ale też słodkich sosów do deserów oraz zamiast soku z cytryny – do sosu vinaigrette.

Granat uznawany jest za superowoc. To bogate źródło witamin, m.in. C, E, B i A oraz składników mineralnych, m.in. magnezu, potasu i wapnia. Sok z jednego owocu pokrywa aż 40 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na wit. C. Jego picie zaleca się osobom prowadzącym aktywny styl życia, ponieważ poprawia wydolność i regenerację po wysiłku, zmniejszając odczyny zapalne. Granat zawiera też trzykrotnie więcej polifenoli, niż zielona herbata czy czerwone wino. Dzięki temu wykazuje silne właściwości odmładzające, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Inną, ważną z punktu widzenia kobiet, właściwością owoców granatu jest wysoka zawartość fitoestrogenów, potocznie nazywanych też hormonami roślinnymi. Działają one w sposób zbliżony do estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych. Dostarczane do organizmu, fitoestrogeny łagodzą dolegliwości towarzyszące PMS i menopauzie.

Przepis

  • 1 owoc granatu
  • 1/2 mango
  • 6 plasterków wędzonego koziego sera
  • garść roszponki
  • 1/2 limonki

Granat przekrój na pół i uderzając w niego łyżką, wybij pestki do miski.

Mango przekrój na pół, każdą część ponacinaj równo w kostkę i dodaj do pestek granatu.

Ser pokrój w kostkę i dodaj do owoców. Wymieszaj wszystko razem i skrop sokiem z limonki.

W szklanym naczyniu ułóż roszponkę, a na niej owoce z serem.