Lifestyle

Chude Ciacho. Jedz bez wyrzutów sumienia

Klaudia Charzyńska Klaudia Charzyńska
Zdjęcia serwis prasowy
8 lipca 2020

Kawa bez wątpienia smakuje najlepiej w towarzystwie… ciasta. Co jednak, gdy ograniczamy lub całkowicie eliminujemy z diety cukier oraz białą mąkę? Nadal możemy mieć przyjemność ze zjedzenia muffinki czy kawałka ciasta, ale bez wyrzutów sumienia. Wystarczy wybrać się do Chudego Ciacha w Łodzi, Warszawie czy we Wrocławiu.

Koncept sieci Chude Ciacho to idealna odpowiedź na żywieniowy dylemat naszych czasów: zjeść czy nie zjeść? Dotyczy on przede wszystkim deserów, które większości z nas tak trudno wykluczyć z diety. W tym przypadku odpowiedź za każdym razem brzmi „zjeść”. W menu Chudego Ciacha znajdziemy bowiem smaczne i – nie da się ukryć – przepięknie wyglądające ciasta, torty, cupcakes oraz inne przekąski przygotowane według autorskich przepisów. Możemy wybierać spośród dobrze znanych wypieków typu ciastko W-Z, piernik czy brownie, jak i tych inspirowanych popularnymi słodyczami: Kinder Country, Rafaello czy absolutnie mistrzowskie Ferrero Rocher. Fani mlecznych shake’ów znajdą tu dla siebie wiele klasycznych i sezonowych kombinacji smakowych podanych w wyjątkowo efektowny sposób.

Wszystko się zgadza

Pozycje w menu sprzyjają też zwolennikom diety bezglutenowej czy vegańskiej. Do wyboru są m.in. gofry, naleśniki i panackes, w składzie przygotowywane na bazie mąki orkiszowej, kukurydzianej czy ryżowej. Cukier zastąpiony jest erytrytolem, uznawanym za jego najlepszy zamiennik – ma zdecydowanie mniej kalorii i zerowy indeks glikemiczny, jest więc bezpieczny dla diabetyków. Receptury oparte są też o mleka wegańskie, sojowe lub kokosowe. Każda potrawa, zarówno słodka, jak i wytrawna, opatrzona jest szczegółowymi informacjami na temat kaloryczności, składników makro, zawartości glutenu, laktozy oraz ewentualnych alergenów.

Od rana do wieczora w stylu fit

W Chudym Ciachu dzień możemy rozpocząć na słodko – od granoli z owocami i jogurtem, pancakes lub gofrów. Naleśniki, czyli śniadaniowy klasyk, podawane są w wersji wegańskiej. Wyjątkowego smaku nadaje im mieszanka mąk: kasztanowej, jaglanej i ryżowej. W menu znajdziemy również lekkie posiłki na inne pory dnia, np. strogonow grzybowy, fasolowe chilli, flaczki z boczniaka. Popisowym składnikiem lub dodatkiem do wielu dań jest pieczywo wyrabiane i wypiekane na miejscu. Podawane jest w towarzystwie past i hummusów, z warzywnym pasztetem, w formie panini zapiekanego z niskotłuszczowym żółtym serem lub tostów. Każda z serwowanych w Chudym Ciachu potraw ma w sobie w sobie to „coś”, ale my najchętniej wracamy tu na… ciacho!