Food

Kawa kuloodporna, czyli Bulletproof Coffee [PRZEPIS]

Jakub Mauricz Jakub Mauricz
25 września 2019

Kawa kuloodporna jest znana od lat. Kawę (a także herbatę), do której dodaje się masło, od dawna pije się w Tybecie. Do popularyzacji tak przyrządzonego napoju przyczynił się Dave Asprey, amerykański bloger zafascynowany dietą paleo.

Kawa kuloodporna jest sycącym i energetycznym napojem, jednak nie powinna stanowić zamiennika pełnowartościowego posiłku. Najlepiej traktować ją jako formę doładowania przed intensywnym wysiłkiem fizycznym lub umysłowym.
Oczywiście BPC można „stuningować”, dodając do niej po ostudzeniu do ok. 30°C, porcję białka serwatkowego. W ten sposób otrzymamy płynny posiłek białkowo-tłuszczowy, w którym emulgowane, lekkostrawne tłuszcze z masła będą stanowiły doładowanie energetyczne dla naszego organizmu.

Czy każdy może pić kawę kulooodporną? Raczej nie, a czynnikiem decydującym o tym jest profil lipidowy krwi. Osoby z wysokim poziomem LDL i/lub trójglicerydów we krwi, powinny zastanowić się nad zamianą masła na olej kokosowy lub tłuszcz MCT (trójglicerydy o średniej długości łańcucha).

Przepis

SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ

  • 250 ml zaparzonej czarnej kawy
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego (można wykorzystać MCT oil)
  • szczypta cynamonu szczypta kardamonu

 

PRZYGOTOWANIE

Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Do uzyskania latte zamiast oleju kokosowego dodać 50 ml mleka kokosowego.

wartość energetyczna: ok. 110 kcal, wartość odżywcza: T – ok. 12 g

Tekst pochodzi z książki „Możesz jeść wszystko! Zdrowe odżywianie. Fakty i mity” (wyd. Burda)